Детският лагер е незабравимо лятно приключение, укрепващо физическите сили и провокиращо творческия потенциал на детето. След поредната напрегната училищна година това е възможност за пълен релакс и вълнуващи приключения сред чист планински въздух и красива природа. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да работят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват. Летният лагер е и отличен начин за малчугана да смени средата.

 

Програма, лято 2021

Ден 1

Приключението започва в неделя следобед. Още с пристигането в лагера всеки получава изненада.
Разпределяме се по стаи, хапваме и започваме с игрите за опознаване, научаване на имената и сплотяване на групата.
Всяко дете открива своя “таен приятел”, за когото трябва да се грижи през цялото време. Свечерява се, събираме се около лагерния огън и започваме да мечтаем за идните приключения. 

Ден 2

Всяка сутрин в лагера започва с физзарядка и вдигане на лагерното знаме. След като сме се разсънили и ободрили, закусваме, пием домашен билков чай и се отправяме към първото си занимание сред природата – поход в планината. Освен да се разходим и да се наслаждаваме на красотата на Западна Стара планина, ще можем да се запознаем и с растителните видове, които се срещат тук. Чудните пътеки в планината ще ни отведат до реката, където, ако времето позволява, ще влезем да се разхладим.

В следобеда имаме среща във фермата. Там ни чакат кокошки, гъски, пуйки, патици, кучета и котки, магаре, овенът Гошко, козички, крави и най-любимата изненада на всички деца – сърничките. Под формата на игра ще научим с какво се хранят животните, какви продукти получаваме от тях, каква е разликата между патица и гъска и кои животни спят прави. След това ще изведем на паша козичките, овена и магарето, за да хапнат свежа тревичка.

След вечеря всеки ще може да избере как да продължи забавлението си – с филмова вечер или сладки приказки на лагерния огън.

Ден 3

 

През третия ден от нашето приключение ще организираме щафета, в която ще премерим сили, разделени в отбори. Подготвили сме предизвикателства, вдъхновени от живота на село. Ще проверим кой тича най-бързо с менци, пълни с вода, ще прескачаме бали сено, ще се “возим” в черги и със сигурност много ще се смеем!

 

В следобеда ни предстои едно от любимите приключения на всички деца – езда и стрелба с лък. Конят на име Мечка ще ни очаква на поляната, готов да качи на гърба си всеки, който му се отблагодари с ябълка 🙂 

Вечерта ще се съберем около лагерния огън и ще споделяме впечатления и мечти. 

 

Ден 4

Днес ще бъдем градинари. Специално за нуждите на лагера и като учебно-опитно поле за децата сме създали градина с най-различни култури. През четвъртия ден от приключението ни ще я посетим и ще научим как се отглеждат растенията, ще положим необходимите грижи за тях, ще разберем откъде идват био зеленчуците в магазините и какво е “компостер”. Градината ще бъде изцяло поверена на грижите на децата през лятото, така че ако сме достатъчно старателни, ще произведем продукти, с които да зареждаме и кухнята.

В следобеда ще отидем на катерене в планината. Стакевските гори са като от приказките – пълни с диви животни и птици, с дървета с причудливи форми и такива, които ни позволяват да се катерим по тях. По пътя към върха ще преминаваме през различни “горски станции”, които ще ни разказват тайни истории и легенди.

Вечерта ще участваме в празничен карнавал с маски и костюми и ще имаме дискотека с музика, танци и игри под открито небе.

Ден 5

Днешният ден е предназначен за творчество. Ще отидем на кратка разходка и ще съберем всякакви естествени материали – листа, клончета, мъх, цветя, шипки и др, за да създадем своите природни картини. Ще рисуваме също камъчета, охлюви, шишарки, а накрая ще направим изложба, на която всеки ще представи творбата си.

В този ден ни предстои и едно от най-вълнуващите преживявания от детския лагер – вечерният пикник. Ще отидем на любимата ни поляна в местност “Ливаде” и ще играем и тичаме на воля, докато не огладнеем толкова, че да изядем всички вкусотии, които ще се пекат на огъня. Да, ще вечеряме под открито небе, ще броим звездите и светулките, а когато дойде време за лягане, ще се приберем на фенери до лагера.

 

Ден 6

 

Приключенци, започва търсенето на съкровище! Някъде около нас е скрито отдавна забравено съкровище, което трябва да намерите. Ще преминавате през различни препятствия, ще разгадавате мистерии, ще изпълнявате мисии, ще откривате кодирани послания и карти и ще разкриете дълго пазена тайна….пригответе се за неповторимо приключение!

 

 

Оставяме си време и за вкусната част от детския лагер – кулинарния полуден. Ще си приготвим сами пица, която ще хапнем за вечеря.

   

 

 

Вечерта ще организираме “Шоу на талантите” – последната и една от най-забавните вечери, когато всяко дете ще има възможността да се представи на нашата сцена.

 

 

Ден 7

След закуска ще си вземем довиждане и ще се разделим с пожелание да се съберем отново заедно на лагер в Стакевци. 

*В случай на лошо време програмата ще бъде частично променена или дейностите ще бъдат с различна последователност.