Детският лагер е незабравимо лятно приключение, укрепващо физическите сили и провокиращо творческия потенциал на детето. След поредната напрегната училищна година това е възможност за пълен релакс и вълнуващи приключения сред чист планински въздух и красива природа. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да работят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват. Летният лагер е и отличен начин за малчугана да смени средата.

Програмата е подходяща за деца на възраст между 7 и 12 години.

Програма, лято 2020

Ден 1

Приключението започва в неделя след обяд. Още с пристигането в лагера всеки получава изненада. Разпределяме се по стаи, хапваме и започваме с игрите за опознаване, научаване на имената и сплотяване на групата. Всяко дете открива своя “таен приятел”, за когото трябва да се грижи през цялото време. Свечерява се, събираме се около лагерния огън и започваме да мечтаем за идните приключения.

Ден 2

Всеки ден в лагера започва с физзарядка. След като сме се събудили и ободрили, закусваме, пием домашен билков чай и се отправяме към първото си занимание сред природата – поход в планината. Освен да се разходим и да опознаем пейзажите на Западна Стара планина, имаме още една важна задача – да засадим дърво. Ще създадем “Гората на децата”, в която всяка група ще има по две свои дървета, обозначени с ръчно изработена табела.

 

В следобеда имаме среща във фермата. Там ни чакат зайчета, кучета и котки, кокошки, гъски, пуйки, патици, магаре, овенът Гошко, козички, крави и най-любимата изненада за всички деца – сърничките. Под формата на игра ще научим с какво се хранят животните, какви продукти получаваме от тях, каква е разликата между патица и гъска и кои животни спят прави. Ще получим и специална фермерска задача.

След като вечеряме, ще си организираме кино вечер на откритата сцена на лагера. Освен филма, ще можем да гледаме и звездите.

 

 

Ден 3

 

През третия ден от нашето приключение ще организираме щафета, в която ще премерим сили, разделени в отбори. Подготвили сме предизвикателства, вдъхновени от живота на село. Ще проверим кой тича най-бързо с менци, пълни с вода, ще прескачаме бали сено, ще се състезаваме с чували и със сигурност много ще се смеем!

 

 

 

Следобедът ще бъде наситен с екстремни (но безопасни) преживявания. Предстои ни офроуд приключение в планината. Ще се качим на джипове, с които ще минем през река, места, обрасли в гъста папрат и борови гори, и ще стигнем до най-красивата поляна в Балкана. Там ще яздим и отвисоко ще се наслаждаваме на гледката – погледът ни стига чак до Сърбия. Замислили сме и игри за ориентиране с компас, стрелба с лък и още много изненади.

Вечерта отново ще се съберем около лагерния огън и ще споделяме впечатления и мечти.

 

Ден 4

Днес ще бъдем градинари. Специално за нуждите на лагера и като учебно-опитно поле за децата сме създали градина с най-различни култури. През четвъртия ден от приключението ни ще я посетим и ще научим как се отглеждат растенията, ще положим необходимите грижи за тях, ще разберем откъде идват био зеленчуците в магазините и какво е “компостер”. Градината ще бъде изцяло поверена на грижите на децата през лятото, така че ако сме достатъчно старателни, ще произведем продукти, с които да зареждаме и кухнята.

В следобеда ще продължим с темата за плодовете и зеленчуците и ще се научим как да ги консервираме, за да имаме храна и през зимата. Ще правим конфитюри, компоти, лютенички, ще сушим плодове и билки и ще си приготвим зимнина.

 

Вечерта ще участваме в празничен карнавал с маски и костюми и ще имаме дискотека с музика, танци и игри под открито небе.

Ден 5

Днешният ден е предназначен за творчество. Дворът на лагера ще се превърне в работилница, в която всеки ще има свободата да майстори, каквото обича. Ще си правим играчки от естествени материали, кукли от парцали, бижута, ще се учим да тъчем на стан и да изработваме предмети от глина, ще рисуваме камъчета и каквото още ни хрумне. Творческият полуден има и друга важна мисия – който пожелае, може да дари част от изработените си неща за базар с благотворителна цел. Той ще се състои през месец септември в град Видин и събраните пари ще бъдат изпратени на дете в нужда.

 

 

В този ден ни предстои и едно от най-вълнуващите преживявания от детския лагер – вечерният пикник. Ще отидем на любимата ни поляна в местност “Ливаде” и ще играем и тичаме на воля, докато не огладнеем толкова, че да изядем всички вкусотии, които ще се пекат на огъня. Да, ще вечеряме под открито небе, ще броим звездите и светулките, а когато дойде време за лягане, ще се приберем на фенери до лагера.

 

Ден 6

 

Приключенци, започва търсенето на съкровище! Някъде около нас е скрито отдавна забравено съкровище, което трябва да намерите. Ще преминавате през различни препятствия, ще разгадавате мистерии, ще изпълнявате мисии, ще откривате кодирани послания и карти и ще разкриете дълго пазена тайна….пригответе се за неповторимо приключение!

 

 

Оставяме си време и за вкусната част от детския лагер – кулинарния полуден. Ще се научим да месим хляб, ще си приготвим храната сами и ще вечеряме на двора.

 

Вечерта ще организираме “Шоу на талантите” – последната и една от най-забавните вечери от детския лагер, когато всяко дете ще има възможността да представи избран номер индивидуално или в група.

Ден 7

След закуска ще разкрием тайните приятели, ще си направим последни снимки заедно и ще се разделим с пожелание да се съберем отново на лагер в Стакевци.

В случай на лошо време програмата ще бъде частично променена или дейностите ще бъдат с различна последователност.